Вашингтон наставља да развија свој глобални систем противракетне одбране и програм „муњевитог глобалног удара“ иако и једно и друго има дестабилизујуће последице — оценио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.

1517

 

Он се огласио поводом позива Беле куће Москви на преговоре о даљем смањивању нуклеарних арсенала.

 

Заправо, Рјабков је објаснио да су понуђени преговори за Русију неприхватљиви управо због америчке глобалне ПРО и „муњевитог глобалног удара“ који подразумева коришћење хиперсоничних ракета без нуклеарних глава, али са дометом какав имају ударна стратешка средства. Сами удари би долазили са америчке територије, са амбицијом да се у току једног сата може погодити било која тачка на планети.

 

Русија, наравно, подозрева да је обоје усмерено против њене војне моћи и стратешког офанзивног потенцијала.

 

Сам Рјабков је оптужио Сједињене Државе да преко санкција „планирано подривају одбрамбену и војну моћ Русије“.

 

Према речима Рјабкова, Москва сматра да — при садашњим намерама САД — даље смањивање нуклеарних арсенала за Русију није могуће.

 

„Русија је број нуклеарних пројектила и њихових носача практично већ свела до параметара који су постојали почетком 60-тих година. Веома је важно да ово имају у виду не само у Вашингтону, него и у међународној заједници у целини. Нека се зна ко — игноришући чињенице — наставља да агитује за даље нуклеарно разоружавање“.

 

Рјабков је овоме додао:

 

„У позиву из Вашингтона нема правог смисла нити политичке логике јер управо САД блокирају ступање на снагу споразуме о свеобухватној забрани нуклеарних проба“.

 

Заменик шефа руске дипломатије истовремено је нагласио да Русију забрињава „перспектива преношења трке у наоружању у космички простор“.

 

Да подсетимо, споразум СТАРТ-3 потписали су председници САД и Русије 8. априла 2010. у Прагу. Тај документ предвиђа свођење броја носача нуклеарног оружја (интерконтиненталних ракета и тешких бомбардера) до (по) 700, а самих нуклеарних глава — на (по) 1 550.

 

Почетком септембра прошле године, Русија је имала 526 „носача“ и 1 628 нуклеарних глава, а САД — 762 „носача“ и 1 538 нуклеарних бомби.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;