Ове младе жене су платиле цену свог порекла. Убили су их 1918 годинеи бољшевиц у Сибиру, заједно са остатком породице.

Љубав мајке Царице Александре Фјодоровне Романове и последњег Цара Николаја II Александровича Романова је крунисана браком у новембру 1894 године.

 

1

 

Кћери рођене у овом складном браку, жртвоване лудилу и мржњи, биле су најлепше и најсмерније принцезе свог доба.

 

1. Олга Николајевна Романов
Рођена је 1895 године као најстарија кћер Николаја и Александре. Била је по описима дивно дете, једна од најученијих принцеза тог доба и врло интелигентна. Својим најбољим животним пријатељем сматрала је 18 месеци млађу рођену сестру Татјану. Имале су надимак «Велики пар», пошто се скоро никада нису одвајале. За време рата, прошла је болничку обуку и заједно са својом мајком и млађом сестром Татјаном водила рачуна о рањеницима, све до кућног притвора 1918 године. Имала је непуне 23 године када је убијена.

 

2. Татјана Николајевна Романов
Била је велика кнегиња од Русије, рођена 1897 године. Описивали су је као најлепшу царску кћер и била је омиљена својој мајци Александри. Тај изглед је нарушен богињама због којих је видно смршала, али је то није спречило да свом млађем брату Алексеју буде као друга мајка док је породица Романов била заточена.

 

Краљ Србије Петар I је намеравао да осигура руку младе принцезе за престолонаследника Александра. Приликом посете Петровграду 1914 године, Председник српске Владе Никола Пашић је предао писмо Краља Петра у коме је ова жеља изражена. Цар Николај је одговорио да он препушта својим кћерима да одлуче за кога желе да се удају. Имала је 21 годину када је стрељана. Када је вест о масакру породице Романов стигла на Солунски фронт, престолонаследник Александар се бурно опростио од своје несуђене супруге и југословенске краљице.

 

16328-romanovi-580x0

 

3. Марија Николајевна Романов
Трећа кћер у породици је рођена је 1899 године. Била је миљеница цара Николаја због своје љупкости и топлоте. Важила је за анђела породице, с обзиром на то да су сестре говориле да она није њихова сестра, јер никада не упада у невоље. Са сестром Анастасијом, најмлађом кћери династије, важила је за «Мали пар». Прича се да је показала огромну храброст пред само убиство у Сибиру, а имала је свега 19 година.

 

4. Анастасија Николајевна Романов
Рођена као породично «спадало» 1901 године. Са чином најмлађег члана породице, у којој је са претходно троје деце све већ било виђено, задатак јој је био да буде главни забављач породице. Са Маријом је била у «Малом пару», на коју је због своје енергичности имала великог утицаја. Гувернанта Маргарита Игер је говорила да је Анастасија најшармантније дете које је она познавала.

За време притвора, ментални развој јој је био успорен и праћен изузетно тешким емотивним условима, али је ипак поред свега успевала некако да разведри своју породицу. Већина верује да је у својој 17 години убијена са осталим члановима породице, али постоји сумња да је ипак преживела. Њена судбина се води као једна од највећих мистерија XX века.

 

Ката

Тагови: ;