Руководство САД се не слаже са ставом Турске према Курдима. Због тих разлика је тешко доћи до решења кризе у Сирији, пише амерички лист The Wall Street Journal.

 

«Према америчким званичницима, непријатељски однос Турске према курдским борцима у Сирији, који су међу најефикаснијим савезницима у борби против ИГИЛ, подрива напоре да се осигура снажнија борба са екстремистима», пише The Wall Street Journal.

 

Kurdi-Jedinice-narodne-zastite-YPG-Ratnice-Zene-620x350

 

Новине су подсетиле да је Анкара много пута скренула пажњу Вашингтона на однос између Курда у Сирији и Турској и трговину оружјем међу њима. Америчке власти верују да су наводи неутемељени.

 

«На састанцима са Бајденом, турски лидери су јасно ставили до знања да сматрају неприхватљивим кријумчарење оружја, истиче лист. Након ових састанака, турски званичници су рекли за The Wall Street Journal да су спремни да бомбардују америчке савезнике у Сирији ако се испоруке наставе».

 

«Један од кључних америчких званичника каже да је став Турске постао један од највећих препрека за политичко решење сукоба у Сирији и за спровођење ефикасне војне кампање против ИГИЛ, каже се у чланку.

 

Ката

Тагови: ; ;