Српска редакција Новинског фронта (News Front) дошла је до најаве отвореног антируског догађају у Београду. У духу најбоље демократске традиције, наша агенција није позвана на ову отворену конференцију, и како год, стицајем околности су овакви позиви остали изван уско одређених кругова дистрибуције.

 

Центар за евроатлантске студије (CEAS) организује 22. фебруара у Београду конференцију под називом «Србија и Русија, руски утицај на стабилност, демократизацију и европске интеграције Србије».

ceas

Због чега је ова конференција интересантна? Јасно је да у земљи која је кандидат за чланство у ЕУ, иако анкете показују да се већина становништва противи оваквом избору, овакве пропагандне активности морају бити свуда присутне. А да ли ће бити могуће на овај начин убедити непослушне Србе да је време да се заборави НАТО бомбардовање, отимање Косова и Метохије и да је неопходно супротно сопственим економским интересима увести санкције Русији — то је већ посебно питање. Међутим ову конференцију српски прозападни политиколози спроводе не уз помоћ колега из евро атлантских земаља, него уз помоћ Украјине.

 

Чини се да је Украјина прави АНТИ пример евроинтеграција. Корупција, сиромаштво, рат, распад земље, то су само неке од последица «Евромајдана». Али зато Украјинци воле да се и на најмањи позив одазову и говоре о страшном руском утицају. Због тога је избор пао на њих. Њима није ни потребно да се много труде.

 

Како се наводи у саопштењу конференција ће предузети низ активности с циљем неутралисања проруске и антизападне реторике у српском друштву. У центру су озбиљно забринути развојем догађаја и обећавају да ће «подржати грађане Србије објективним аргументима како би осетили корист од евроатлантских процеса у региону и сарадње Србије са НАТО-ом»,- пише у саопштењу на страници CEAS-а.

2016

Резултати претходног истраживања IPSOS-a, децембар, 2015.

 

 

У програму ће бити представљени резултати студија: «Јачање меке моћи Русије на балкану- циљ и ефекти». Такође, на програму је и излагање историчара који имају «ново виђење» односа Србије и Русије, а директор центра Јелена Милић ће одржати предавање на тему «смисао евроатлантских интеграција за стабилност и демократизацију Балкана. Занимљиво је да је на конференцију позван и руски бизнисмен Андреј Иларионов као и амбасадор Украјине у Београду Александар Александрович. Овај последњи ће прочитати извештај о «дугогодишњим припремама Путина за агресију на Украјину».

 

Како саопштава српски портал «Руска реч» ову конференцију је подржала организација «Рокфелер» као и америчка амбасада у Србији. Разуме се да за руског амбасадора овде нема места чак ни за изношење контрааргумената на тему «утицаја руске меке силе».

 

 

Тагови: ; ; ;