Сваки пети власник парцеле у граничном појасу се не слаже са смешном ценом земље коју нуди држава Естонија. Као резултат тога, држава ће можда ићи на принудно одузимање имовине.

 

Естонске власти су већ најавиле пресељење пограничног појаса и граничног подручја са Русијом, али су, како се испоставило, пожурили. Један од пет власника земљишних парцела, које се налазе на граничном подручју, одбио је да прода земљу по цени коју нуди држава, јавља портала Rus.err.ee.

 

7301067f7a1b70743f1c075fde7ec8ca

 

У овом тренутку је реч о 26 људи од укупно 108 власника. Разлог је мала надокнада. Тако је држављанину Естоније Кулдару Ланелинду понуђено само 90 евра за 1550м2.

 

«Ми и даље преговарамо са њима, покушавамо да преговарамо. Државна граница мора бити уређена и ако не постигнемо договор, почеће процес експропријације», рекао је Министар унутрашњих послова Естоније Хано Певкур.

 

Међутим, изгледи за одузимање земље не плаше Кулдара Ланелинда. «А шта имам да изгубим осим 90 евра? Тај новац, од кога морају да се плате и трошкови нотара, није вредан вожње“, одговорио је на изјаву званичника. Ми нисмо против граничног уређења, то подржавамо. Али се не слажемо са ценом која је понуђена за земљу».

 

Завршетак пресељења естонско-руске границе би требало да буде завршено до почетка 2017 године. С обзиром на то, естонске власти не искључују могућност компромиса.

 

Ката

Тагови: ; ; ;