Захваљујући руској подршци, војска Башара eл Асада нашла се близу победе у Сирији, пише у чланку за Хафингтон пост бивши сарадник британске обавештајне службе МИ6 Алистер Кук.

 

Tan2015-10-9_16428971_9_620x0_620x0

 

Почетком фебруара сиријска војска је пресекла главне канале снабдевања милитаната на северу Алепа који воде из Турске. Настављајући офанзиву, снаге Башара ел Асада ће ускоро опколити терористе у Алепу. Ако се сиријска војска уједини са Курдима, скоро све снаге Нусра фронта и ДАЕШ-а наћи ће се у „котлу“.

 

На граници са Турском остаће само један коридор који контролише ДАЕШ који могу прекинути сиријски Курди који се налазе источно од Еуфрата. Иако је Анкара изјавила да им неће дозволити да пређу западну обалу реке, сами Курди не искључују овакав развој ситуације, пише бивши британски обавештајац Алистер Кук.

 

Москва је дала на знање да намерава да прекине све канале између Турске и Сирије које контролишу терористи. Министарство одбране Русије је пре неки дан изјавило да има доказе да је Турска извршила инвазију на територију Сирије. Аутор чланка не искључује да је то било упозорење руске стране Анкари. Како год, ако Турска заиста почне војне акције у Сирији, НАТО ће је само на речима подржати, док ће Русија имати очигледну предност у ваздуху, пише Кук.

 

„Ако се директно говори, ситуација у Сирији, по свему судећи, не развија се према „пукотини“, како су изјављивали многи западни политичари, већ у страну очигледног војног завршетка“, нагласио је аутор чланка. Преговарачки сто, по његовим речима, налази се, не у Женеви, већ „на бојним пољима у Идлибу и Алепу“.

 

На крају Сирија може постати јака регионална држава, док ће Русија и Иран бити победници, сматра Кук. Западним земљама које су навикле на неодређене завршетке сопствених војних интервенција неће бити лако да то прихвате, закључио је аутор.

 

НОВОСТИ

Тагови: