У новембру прошле године Ердоган је, током састанка са Доналдом Туском и Жан-Клод Јункером, упозорио да ће, ако ЕУ не искомбинује решење проблема миграната са убрзањем преговора о приступању Турске у ЕУ, увести низ мера, пише грчки сајт.

 

Турски Председник Реџеп Тајип Ердоган је на састанку који је одржан 14 новембра 2015 године у Анталији са шефом Европског савета Доналдом Туском и Председником Европске комисије Жан-Клод Јункером, захтевао од ЕУ 30 милијарди евра за решавање проблема миграната. У супротном ће их послати у Европу, пише грчки сајт, позивајући се на поверљиве документе из евиденције преговора.

 

ergogan-foto-profimedia-sd-ilustracija

 

До тада је постојао акциони план да ЕУ одобри Анкари 3 милијарде евра помоћи, каже сајт.

 

Међутим, Ердоган је упозорио да ће, ако ЕУ не убрза преговоре о приступању Турске у ЕУ, почети да шаље аутобусе са мигрантима у Грчку и да ће их, заједно са децом, оставити да се удаве. Ердоган је одбио претходни договор и рекао да жели најмање 3 милијарде евра годишње, иначе неће бити договора, пише лист.

 

Према извору, Ердоган се понашао арогантно и састанак је завршен без договора. Захтевајући више новца, Ердоган је рекао да је Грчка добила помоћ за 400 милијарди евра из Европе.

 

На примедбу да је Турска већ добила 8 милијарди евра за кампове за мигранте, Ердоган је питао: «Како ћете се бавити мигрантима, ако се не сложимо? Ви ћете их убити»? цитира сајт тај документ.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;