«Обим извоза пољопривредних производа из Италије у Русију је у 2015 години смањен за више од половине, због чега су локална газдинства изгубила 244 милиона евра», наводи најстарије и једно од највећих удружења италијанских пољопривредника Confagricoltura.

У августу 2014 године је Русија ограничила увоз одређене робе из земаља ЕУ, САД, Канаде, Аустралије и Норвешке, које су против ње увеле санкције. Забрана важи за говедину, свињетину, перад, кобасице, морске плодове, поврће, воће, млечне производе. У јуну прошле године је забрана увоза продужена до августа 2016.

izvoz-u-rusiju

У извештају који је објавила Confagricoltura се примећује да су последице руске забране увоза појединих пољопривредних производа «имале тежак директан и индиректан утицај на пољопривредни сектор Италије.»

«Русија је важно тржиште за пољопривредне производе из Италије. Обим извоза робе (без пића) се у последњих неколико година више него удвостручио и достигао у 2013 години (пре ембарга) 485 милиона евра», истакли су стручњаци Confagricoltura.

Од увођења санкција, ситуација се драматично променила. Према извештају, у 2015 години је смањење обима извоза износило 244 милиона евра, што је више него преполовљено. Проценат пада извоза је следећи: поврћа — за скоро 99%, воћа — око 95%, сира и млечних производа — 93%, меса и месних прерађевина — више од 88%.

Ката

Тагови: ; ; ; ;