Руска Православна Црква се нада да Грчка неће подлећи притиску који врши низ европских парламентараца и чиновника и да ће сачувати духовну традицију и историјски статус Атоса као вишенационалног центра целог православног света, – преноси дописник портала «Руски Атос».

 

Sveta-Gora-Hilandar

 

Ово је 5. фебруара на конференцији за новинаре у МИА «Росија севодња» изјавио представник Одељења за спољашње црквене односе Московског патријархата (ОСЦО) протојереј Игор Јакимчук.

Одговарајући на питање како се треба односити према изјавама које се могу чути у Европском парламенту о томе да савремени статус Атоса не одговара законима Европске уније и да га треба изменити, свештеник је истакао да је «приликом уласка Грчке у Европску унију постојао специјални договор о питању статуса Атоса».

 

«Ово питање представља унутрашњу ствар Грчке републике и Европска унија нема права да се правно меша, премда, безусловно, свих ових година видимо притисак који се врши на Грчку како би статус Свете Горе био промењен,» – изјавио је руководилац секретеријата за међуправославне односе ОСЦО РПЦ.

 

Он је изразио наду да «притисак неће уродити плодом, јер је Света Гора до данашњег дана сачувала своју јединствену духовну традицију управо због тога што је била одвојена од живота осталог света».

 

«И не бисмо желели да изгубимо ову традицију,» – додао је свештеник на брифингу који је уприличен поводом 1000. годишњице присуства руског монаштва на Светој Гори Атос, која се обележава 2016. године.

 

србин.инфо

Тагови: ; ; ; ; ;