После посете потпредседника руске Владе Дмитрија Рогозина Београду, преговори о великој испоруци руског оружја Србији добијају конкретне обрисе, пишу руски медији, а преноси Правда.

 

„С-300 их највише жуља“

Ускоро ће бити дефинисан споразум на основу кога ће Русија обновити наоружање српске војске, тврде руски медији. Иако је потреба за наоружавањем повезана са очувањем безбедности ове земље, либерални кругови у Србији оштро протестују против тога, додаје се у анализама.

 

s-300-ria-650x366

 

Стручњаци сматрају да разлог лежи у томе што Запад појачава пропагандни притисак на Балкану, док Москва препушта ствари својем току.

 

После посете Дмитрија Рогозина Београду преговори прелазе у практичну раван, тврде добро обавештени извори. Технички аспекти сарадње још нису дефинисани, али начелна одлука је донета.

 

У Србији је јавно мњење подељено када се ради о могућности наоружавања војске најновијим руским оружјем, наводе руски медији. Посебно негативну реакцију међу политичарима проевропске оријентације изазвала је могућност испоруке система С-300.

 

„Српски политичари, политиколози и новинари су посебно истицали финансијско питање, намерно заборављајући на значајније аргументе, на пример, на безбедност Србије”, закључују стручњаци у својим анализама.

 

Ката

Тагови: ; ;