Подршком политичкој корупцији, како би се одбранио режим кога су протести Демократског фронта готово оборили, бриселска администрација и поједине амбасаде НАТО држава у Подгорици, доживели су потпуну компромитацију, казао је за „Дан“ лидер Нове српске демократије Андрија Мандић.

 

 

Andrija Mandic

 

 

Он је, у интервјуу том листу, рекао да је политика коју води Влада премијера Мила Ђукановића према Русији нечасна, подла и издајничка.

 

„Руководство Нове српске демократије наредних дана обићи ће наше чланство и пажљиво саслушати шта они мисле о новонасталој ситуацији отворене подршке бриселске администрације корумпираном црногорском режиму, а од посебног значаја ће нам бити њихова оцена везана за наше напоре и жељу да успоставимо нове садржајније партнерске односе Црне Горе и Руске Федерације“, навео је Мандић.

 

 

Недавно сте били у Русији. Каква је то била посета?

 

 

— Политика коју Влада Мила Ђукановића води према Русији нечасна је, подла, издајничка и супротна историјском памћењу Црне Горе. Она није ни осмишљена у Црној Гори, већ је наметнута са стране од појединих НАТО структура које суштински и управљају црногорским режимом. Наше виђење односа Црне Горе и Русије, у којима већински живе хришћански православни народи и који вековима припадају истом цивилизацијском кругу, потпуно су другачији од онога што ради црногорска власт. Недавно смо успели да ту нашу политику представимо и на највишем државном нивоу у Русији. У разговору са руководством државне Думе, на челу са председником Сергејом Наришкином, добили смо потврду за наше раније јавно саопштене ставове да је црногорска власт, а не они, главни кривац за кварење традиционално добрих односа између Црне Горе и Русије.

 

Изненадна одлука о увођењу санкција Русији од кабинета Мила Ђукановића, без икакве потребе неочекивано је Црну Гору сврстала на страну земаља које несу пријатељи ове државе. Та срамотна одлука Владе први пут у црногорској историји уврстила је нашу земљу у друштво руских противника. Наша је намера да што пре ту недостојну политику променимо и изградимо најбоље могуће односе са Русијом, враћајући тим поступком ствари у природан и логичан поредак. У коначном, шта рећи о онима који покушавају Црну Гору да окрену против Русије, у исто време улазећи у савезништво са Турском или Албанијом.

 

По вашем суду, шта је био циљ санкција?

 

— Влада Мила Ђукановића је уцењена, а њени управитељи из важних западних центара моћи желе нашу земљу да уведу у конфронтацију са Русијом како би операција приступања Црне Горе НАТО-у, што је иначе њихов главни циљ, имала неко смислено оправдање. До увођења санкција и кварења односа Црне Горе и Русије било је необјашњиво зашто би се Црна Гора сврставала на супротну страну од Русије којој највише дугује за 300 година опстанка између два велика царства, Турског и Аустроугарског.

 

Иначе, те санкције немају никаквог утицаја на слабљење руске економије, јер оне представљају само класичан пример политичког силеџијства и људског несојлука, али зато могу брзо произвести катастрофалнe последице по економију Црне Горе. Само у последњих десет година грађани и компаније из Русије донели су и уложили у Црну Гору милијарде. Управо од тих пара и потрошњe руских туриста, који су најбројнији и платежно најспособнији од свих туриста који долазе у у Црну Гору, исплаћиване су платe и пензије, а власници хотeла, приватних смјештаја, ресторана, других услужних предузећа без поновног доласка тих људи могу рачунати на последице какве ових дана гледамо у Турској. Тамо је, због санкција које је Русија увела Турској, за само четири мјесеца одсуства руских туриста банкротирало на хиљаде туристичких предузећа, имовина и већина хотела је отишла на добош, а на десетине хиљада људи остаје без посла.

 

Поменули сте да је НАТО коначни циљ. Како су ваши саговорници коментарисали ту тему?

 

— И поред тога што је Русија више пута поновила став да ће свако ширење НАТО-а на исток сматрати као непријатељски чин и директну претњу њиховим националним интересима, Влада Мила Ђукановића је ревносно приступила извршењу добијеног налога из НАТО да убрза поступак прикључења том војном савезу.

 

Када се томе дода да је парламентарна већина, која је успостављена на изборној крађи, а недавно одбрањeна уз помоћ политичке коруpције, јавно саопштила да ће се одлука о приступању НАТО донети у Скупштини без претходне провере народног расположења на референдуму, онда је јасно у како опасну ситуацију доводе све грађане и ову земљу.

 

Каква је у свему томе улога бриселске администрације?

 

— Дуго смо веровали да бриселска администрација може да помогне земљама изван ЕУ да усвоје демократске стандарде и функционишу слично западноевропским државама. Сведоци смо да то у пракси не функционише тако. Доминантан утицај на Кључна дешавања у Европи и даље има администрација САД, а њихова политика према земљама изван ЕУ дефинисана је „линијама фронта, која укључује употребу и заштиту корумпираних владајућих структура у тим државама преко којих се остварују зацртани циљеви САД и НАТО-а.

 

Дакле, и поред, у једном тренутку, исказане спремности ЕУ да се Црној Гори помогне у намери да постане демократска и правна држава, уз отворену критику власти да она не може остварити напретке у разним областима, а нарочито у онима из поглавља 23 и 24, из ЕУ више не долазе такви сигнали, већ се оправдано стиче утисак да је питање уласка у НАТО, по сваку цијену, доминантно и да ЕУ више није важна чињеница да се у Црној Гори на власти налази једна корумпирана, криминална дружина.

 

Слободни људи у Црној Гори региструју чињеницу да за нашу земљу важе другачији стандарди у области владавине права, проблема криминала и корупције од оних који се практикују у ЕУ. Зато се повећава број људи који су изгубили поверење у бриселску администрацију јер она очигледно штити криминализовани и корумпирани режим. У Бриселу се дуго времена није предузимало ништа на утврђивању чињеница везаних за доказе о корупцији и изборним крађама које организује и спроводи режим. Шта више, тај исти режим је у континуитету веома добро оцењиван и проглашаван лидером у региону. Најновије подстицање политичке корупције од ЕУ приликом недавног гласања о поверењу Влади у Скупштини директно је мешање у наша унутрашња питања.

 

 

Шта желите да кажете?

 

— Подршком политичкој корупцији, како би се одбранио режим кога су протести Демократског фронта готово оборили, бриселска администрација и поједине амбасаде НАТО држава у Подгорици доживели су потпуну компромитацију. И после невиђеног скандала који се десио у Скупштини, због интереса НАТО-а газе демократске стандарде и настављају да охрабрују такозвани дијалог власти и опозиције, легитимишући на тај начин корупцију као прихватљив, легалан и легитиман чин.

 

Руководство Нове српске демократије наредних дана обићи ће наше чланство и пажљиво саслушати шта они мисле о новонасталој ситуацији отворене подршке бриселске администрације корумпираном црногорском режиму, а од посебног значаја ће нам бити њихова оцена везана за наше напоре и жељу да успоставимо нове садржајније партнерске односе Црне Горе и Руске Федерације.

 

Како видите актуелне преговоре у Скупштини Црне Горе?

 

— Мислим да се кренуло погрешним путем у самом почетку разговора. Остатак опозиције, подстакнут препорукама председника парламента, без икаквих условљавања кренуо је у разговоре са Милом Ђукановићем. Када је након серије протеста ДФ-а режим био на коленима и када ни моћни покровитељи из иностранства несу могли властитој јавности оправдати онако бруталну употребу силе од режимских батинаша, изненада се пажња јавности са те, за Ђукановића непријатне теме, оркестрирано усмерава на наводно велике домете конструктивних разговора Ђукановића са остатком опозиције.

 

ДФ наставља са протестима, јер је један од циљева режима да одуговлачењем преговора отупе оштрицу наших протеста. Поносан сам на оно што је радио и успео да уради у прошлој години ДФ. Ове године смо наставили, а док год има некога да протестује ова ствар политичке корупције се не може сматрати за коначну. Нећемо учествовати у реконструкцији Ђукановићеве владе јер знамо да он као премијер све и да хоће не може организовати поштене изборе. Такође, Ђукановић неће и не може шефовати никоме из ДФ-а.

 

Црногорска власт више никада не сме бити играчка у рукама међународних центара моћи, већ је позвана да води политику која уважава наслеђена историјска искуства. Посебно је важно да то урадимо у овим смутним временима зато што изазови са којима ће се убрзо суочити све државе у региону траже поуздане пријатеље. Они који су нас бомбардовали, убијали и тровали осиромашеним уранијумом а сада нас зову да заједно са њима ратујемо против њихових непријатеља, несу Црној Гори нимало поуздан ослонац за изазове са којима ћемо се ускоро срести.

 

Још пре разбијања оне велике Југославије они су на простору Балкана одабрали савезнике, а то није Црна Гора и српски народ. Ми смо и даље за њих како каже Џон Кери „линија фронта“. А све издаје виталних националних интереса, варање доказаних и проверених савезника, пљачке државних ресурса и крађе избора, са наше линије фронта, урадила је пета колона која већ пуне две деценије ради за оне са друге стране.

 

С друге стране, и поред сервилног и поданичког односа који власт има према главним државама НАТО-а не примјећуемо да је са те стране постојала нити да данас постоји било каква заинтересованост да се улаже у Црну Гору, истакао је Андрија Мандић.

 

Какви су ваши утисци и шта би била ваша политика према Русији да сте власт у Црној Гори?

 

Црна Гора треба да води рачуна о властитим интересима радећи и послујући са свима, а ослањајући се на проверене и доказане историјске савезнике. У Црној Гори може да се живи боље, а имамо план како да обезбедимо велике инвестиције, отворимо нова радна места и оживимо сваки крај Црне Горе. Регистровао сам у Москви велику заинтересованост за будућа дешавања у нашој земљи. Они воле Црну Гору и очигледно су спремни да након промена и вођења другачије државне политике уложе, за наше прилике, огромна финансијска средства која би врло брзо подигла уништену економију.

 

Сведоци смо не тако давног финансијског таласа 2005, 2006. и 2007. године када је из Русије у нашу земљу уложено више од две милијарде еура. Нажалост, режим тај новац није употребио за добро народа, већ је то доживео као добру прилику да помоћу корупције републичка и локалне врхушке наплате „државотворни труд. Зато морамо уложити напоре за смену криминализоване власти, уз истовремену разраду модела и процедура како бисмо спремно дочекали нови финансијски талас који ће поново из Русије запљуснути Црну Гору након одласка Мила Ђукановића Нова власт ће успоставити најтешњу сарадњу са Русијом, а укидање неправедних санкција ће бити први корак.

 

 

 

ДАН