Захваљујући руској подршци, сиријска арапска армија је близу победе у Сирији, пише у чланку за Hafington post бивши сарадник МИ6 Алистер Кук.

 

Почетком фебруара је сиријска војска пресекла главне канале снабдевања терориста на северу Алепа који воде из Турске. Ако се сиријска војска уједини са Курдима, скоро све снаге Нусра фронта и ИГИЛ ће се наћи у «котлу».

 

basar-el-asad-turska-sirija-optuzbe-terorizam-1342797749-181689

 

Москва је дала на знање да намерава да прекине све канале између Турске и Сирије које контролишу терористи. Министарство одбране Русије је пре неки дан изјавило да поседује доказе да је Турска извршила инвазију на територију Сирије. Аутор чланка не искључује могућнот да је то било упозорења руске стране Анкари. Ако Турска заиста почне војну акцију у Сирији, НАТО ће је само на речима подржати, док ће Русија имати очигледну предност у ваздуху, пише Кук.

 

«Отворено говорећи, ситуација у Сирији се, по свему судећи, не развија према црној рупи, како су изјављивали многи западни политичари, већ у правцу очигледног војног завршетка», нагласио је аутор чланка. Преговарачки сто, по његовим речима се не налази у Женеви, већ «на бојним пољима у Идлибу и Алепу».

 

На крају Сирија може постати јака регионална држава, док ће Русија и Иран бити победници, сматра Кук. Западним земљама, које су навикле на неодређене завршетке сопствених војних интервенција, неће бити лако да то прихвате, закључио је аутор.

 

Ката

Тагови: ; ; ;