У предизборним дебатама председничких кандидат Демократске партије се испоставило да Берни Сандерс и Хилари Клинтон и даље сматрају да је Русија опасност за безбедност Америке.

Сандерс мисли да ИГ и Северна Кореја представљају за САД већу опасност од Русије, а Клинтонова је рекала да Русија покушава да помери границе послератне Европе, преноси MSNBC.

download

— Сенаторе Сандерс, као врховни командант, мораћете да идентификује главну потенцијалну претњу за САД. Да ли је то Северна Кореја, Иран или Русија?

Берни Сандерс: Заборавили сте на «исламску државу».

— Већ смо разговарали о томе. Занимају ме ове три земље. Како бисте усмерили одбрану наше националне сигурности и нашу војну политику?

Берние Сандерс: Наравно да је то Северна Кореја. Она је врло нејасна, јер је изолована земља којом влада шачица диктатора, или можда један диктатор који очито пати од параноје. А та земља има нуклеарно оружје.

Наш циљ је, колико сам схватио, да сарађујемо са Кином. Кина је једна од неколико великих земаља које озбиљно подржавају Северну Кореју. Мислим да треба да урадимо све што је у нашој моћи да изврши притисак на Кину. Веома ме брине изолована, опсесивно-параноична земља са атомским бомбама.

По мом мишљењу, јасно је да морамо да ближе сарађујемо са Кином у решавању озбиљних проблема које имамо. И ја сам забринут због Путина и његових војних авантура на Криму и у Украини.

— Секретар одбране Еш Картер је ове недеље изабрао једну од тих земаља и прозвао Русију. У ствари, она је најважнија претња националној безбедности. И тако је и преоријентисао програм одбране. Да ли се слажете са његовом одлуком?

Берние Сандерс: Не, не слажем се. Ја сам веома забринут због једне изоловане земље. То ме иритира. Русија комуницира са светом. И Кина комуницира са светом. Северна Кореја је веома чудна земља. Тако су изоловани. Ја верујем да је са државом која има нуклеарно оружје неопходно да се разумемо и носимо ефикасно.

— Секретарка Клинтон, шта Ви мислите о речима секретара за одбрану Еша Картера? По њему је Русија опаснија од Ирана и Северне Кореје и представља највећи проблем за националну безбедност САД.

Хилари Клинтон: Ја нисам разговарала са секретаром Картер, али је то, по мом мишљењу, његов план. Наш нуклеарни споразум са Ираном је резултат одређене врсте принуде. Имамо план, надгледаћемо их и бити на опрезу.

Ми стварно треба да се бојимо Северне Кореје. Они настављају да развијају своје нуклеарне способности и веома напорно раде на изради балистичких ракета. Знам да неки од тих планова могу довести до пројектила који може да долети до Хаваја или чак до Западне обале. Треба да покушамо да убедимо земље у региону да сарађују са нама, да урадимо све што је могуће како би их држали под контролом.

Али секретар Картер има у виду стални притисак који Русија врши на наше европске савезнике. Русија покушава да помера границе послератне Европе. Покушава да окрене европске земље једну против друге и да заузме територију, да задржи Крим. Изгледа да почиње да истражује и могућност напада на балтичке земље.

Знамо да Русија активно подржава Асада јер жели да има упориште на Блиском истоку. Она у Сирији има поморску и ваздушну базу и Руси не желе да их напусте. Мислим да је секретар Картер рекао (и драго ми је да тако мисли) да НАТО треба да ради у циљу наше заједничке одбране. Морамо да активно подржимо наше партнере у Алијанси и морамо јасно да кажемо Путину да ћемо одговорити на било какву војну активност или напад на државне границе. Најважније од свега — дати Алијанси више оружја и убедити Европљане да уложе више новца у њега да би дали већи допринос својој одбрани.

— Хвала вам обома!

Ката

Тагови: ; ; ;