Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц је током своје турнеје по региону, како наводи Блиц, изгледа преузео обавезу да земљама на Балканској рути саопштава лоше вести. Данас је, тако, уплашио Црногорце најавом да би, у случају да Аустрија затвори границе, и та земља мога да се суочи са мигрантском кризом и хаосом који она за собом носи.

 

курц

 

Курц је јуче у Србији и претходно у БиХ најавио велике проблеме у 2016. години са мигрантима. Он је обавестио премијера Србије Александра Вучића да ће Аустрија моћи да прими највише 37.500 избеглица и тако имплицирао да ће Беч затворити границе за придошлице са Блиског истока. Затварање аустријских граница могло би да произведе озбиљне последице у региону и примора државе Западног Балкана да се саме сналазе са прихватом миграната.

 

Изјаве високих европских званичника да Западни Балкан неће бити «стовариште за избеглице са Блиског истока» после Курцове посете региону, чини се више немају исту снагу.

 

Аустријски државник у истом стилу је наставио своју турнеју разговорима у Подгорици.

 

Он, наиме, данас није данас искључио могућност да Црна Гора буде део избегличке руте у случају да Аустрија затвори границе за њихов пријем.

Курц је после састанка са министром иностраних послова Црне Горе Игором Лукшићем пред новинарима у Подгорици поновио да ће Аустрија увести квоте за улазак избеглица и оценио извесним да ће та земља «бити приморана» да заустави прилив избеглица на границама «што ће имати последице за читав регион».

 

Лукшић је казао да ће Црна Гора своју политику према избеглицама синхронизовати са земљама региона и ЕУ. Подсетио је да је Црна Гора већ припремила план поступања у одређеним ситуацијима и оценио да су те мере «квалитатвног карактера».

 

Курц је у Црну Гору дошао после посете Сарајеву и Београду где је саопштио да ће Аустрија ове године моћи да прими највише 37.500 избеглица.

 

Шеф аустријске дипломатије из Подгорице путује у Тирану, а потом у Приштину и Скопље.

 

Данас западни медији, највише амерички, покрећу  информациону кампању у вези проблема миграната. Сви одједном покушавају да окриве Русију, као да људи у Сирији беже од «Путиновог бомбардовања». И ево доказа да су најпре покушавају да уплаше Балкан…

 

 

 

РТРС

Тагови: