Приступање Црне Горе НАТО-у представља вештачко решење и не доприноси безбедности чланицама НАТО-а, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

Сергей-Лавров-5

 

«Ми смо уверени, као и сви који су то конципирали, да је ово вештачко решење, а не допринос безбедности натовца. Објашњења да све то жели црногорски народ разбија аргумент да, ако је то тако, онда зашто не распишу референдум. Они апсолутно не желе одржавање референдума, јер знају да, највероватније, људи које је НАТО бомбардовао пре само пар деценија, нису то заборавили и скоро без одушевљена прихватају идеју свога руководства да «опере руке» уласком у НАТО» — рекао је он у интервјуу за руске новине .

 

Према речима Лаврова, «сама чињеница да се НАТО несмотрено шири ка истоку, показује потпуно игнорисање обавеза које су они преузели на себе током распада Совјетског Савеза, обећавајући да се то неће десити, да своју војну инфраструктуру неће размештати на територији нових чланова и, наравно, када је усвојила декларацију којом обећавају да нико у Европи неће обезбеђивати сопствену безбедност на рачун безбедности других».

 

Он је додао да «законске гаранције безбедности постоје само у НАТО-у.»

 

«Ово је вештачки створена ситуација у којој се манипулише малим земљама. Ако нам се придружите, безбедност ће бити загарантована, а ако се не придружите, онда вас нећемо бранити».

 

 

 

Тагови: ; ;