Уколико колекција скитског злата из Амстердама не би била враћена Криму, него Украјини био би прекршен међународни принцип недељивости музејског фонда и дошло би до „ужасног преседана“ изјавио је министар културе РФ Владимир Медински.

 

скитско злато

 

 

„Такав исход вратио би нас у деветнаести век“, каже министар. „Биће то европски избор. Холанђани разумеју да с правне тачке гледишта, као и из угла здравог разума, требало би да врате целокупни музејски материјал Криму. А из угла политике, међутим, требало би да се савију пред евроатлантским одлуком у корист Украјине“, рекао је министар Медински.

 

Он је нагласио да је колекција однета из музеја на Криму и да тамо трееба да буде враћена. „Постоји међународни принцип недељивости музејског фонда, ако сте нешто узели из Лувра, онда то тамо морате и да вратите, иначе би била подела имовине као у време Наполеона, а сада су ипак друга времена“-, каже Владимир Медински, преноси портал Взгляд.

 

Он је додао да Русија „у принципу не учествује у тим процесима. Реч је процесу између кримских музеја и те земље“.

 

Поставка под називом „Крим — злато и тајне Црног мора“ покрива период од грчке колонизације до раног средњег века, а изложени су предмети међу којима је накит од злата и драгог камења, оружје и друге драгоцености. Отворена је у Мезеју Алард Пирсон у Амстердаму седмог фебруара 2014. године док још Крим није био у саставу Русије.ж

 

 

РУСКА РЕЧ

Тагови: