У Абхазији је законом забрањен абортус. Уредбу је потписао Председник Раул Хаџимба. Како објашњава председничка администрација, закон је одобрио локални Парламент и званично је ступио на снагу 9 фебруара ове године.

«Закон о забрани абортуса спада под закон «о заштити живота мајке и нерођеног детета» загарантовану Уставом Републике Абхазије. Народни посланици су га предложили у децембру 2015 године», стоји у објашњењу председничке администрације.

347149_abortus--foto-reuters-c-m_f

Као што је рекао Саид Харазија, један од посланика који је дао предлог закона, «абортус представља претњу по националну безбедност и утиче на вештачко смањење броја становника Абхазије».

«У последњих 25 година у Абхазији је урађено око 12 000 абортуса», рекао је главни акушер-гинеколог земље Рита Трапш.

«Током 2015 године је у Абхазији обављено око 700 абортуса, а само 15 је урађено из медицинских разлога због опасности по живот мајке. За већину становника Абхазије абортус је решење социјалних проблема.

До сада је фондација Свети Григорије Богослов, борећи се против абортуса, такође позвао на његову забрану у Абхазији. Шеф Фондације Св Леонид Севастијанов је рекао да би слична забрана могла да се уведе и у неким регионима Русије — Чеченији и Татарстану. Патријарх Кирил је предложио потпуну забрану абортуса у земљи.

Ката

Тагови: ; ;