На Православном гробљу Гравриница у Пакрацу на одређеним гробним местима су стављена упозорења власницима да ће због неплаћања гробне накнаде након 10 година променити власништво гробних места, потврдио је заменик градоначелника Пакраца Горан Лабус.

 

пакрац

 

Лабус је подсетио да је, према Закону о гробљима Хрватске, предвиђено да је гробно место подложно промени власништва, ископавању костију и даљој продаји након 10 година неплаћања накнаде.

 

Он је рекао да ова упозорења нису примерена, те да не верује да ће доћи до ископавања костију преминулих Срба на овом гробљу зато што на њему има довољно слободних гробних места и што је Пакрац мала средина.

 

Лабус је рекао да су српски чланови Градског већа Пакраца још пре годину и по дана дана, када су се појавила ова упозорења на гробним местима, упозорили Комунално предузеће Пакрац да ово није најбољи начин да се наплата на гробљу побољша, након чега су они прихватили сугестију и престали са лепљењем плаката упозорења.

 

«То упозорење било је и на гробу владике Мирона»- истакао је Лабус.

 

Како је навео, иста упозорења постављена су и на Католичком гробљу у Пакрацу и на свим гробљима којима управља локално комунално предузеће. Он не сматра да постављање ових упозорења на Православном гробљу у Пакрацу представља поновно етничко чишћење Срба на овом подручју.

 

Лабус закључује да је чудно да су тек сада фотографија о томе објављене на Фејсбуку што је изазвало негодовање у јавности.

 

На тој друштвеној мрежи појавила се фотографија где је на Православном гробљу Гавриница у Пакрацу на приватном гробном месту јасеновачких жртава налепљено упозорење да власник гробног места мора да се јави комуналном предузећу и плати комуналну накнаду за 10 година, у противном ће се ово гробно место сматрати напуштеним и моћи ће се поново доделити на кориштење.

 

 

РТРС

Тагови: