Mинистар правде Никола Селаковић изjавио jе данас да ће Влада Србиjе упутити протестну ноту Хашком трибуналу због данашњег понашања претресног већа према представнику Србиjе на рочишту поводом захтева за хапшење троjе радикала.

1103147311

Mинистар правде Никола Селаковић изjавио jе данас да ће Влада Србиjе упутити протестну ноту Хашком трибуналу због данашњег понашања претресног већа према представнику Србиjе на рочишту поводом захтева за хапшење троjе радикала.

 

«Tрибунал се према њеном представнику понашао бахато и осионо и то jе jош jедна велика срамота за Хашки трибунал», рекао jе Селаковић на конференциjи за новинаре и поручио да ће Србиjа наставити сарадњу с Хагом, али у складу са државним и националним интересима.

 

Oн jе новинарима показао одлуку Владе од 8. октобра 2015. коjом се тражи да се због лошег здравственог стања Здравко Tолимир привремено  пусти на слободу.

 

 «Ниjе се чуо глас Србиjе и човек jе умро. Влада Србиjе инсистира да се њен глас чуjе», поручио jе Селаковић.

 

Oн jе запитао да ли jе то исти Хашки трибунал коjи jе из разлога тешке болести вратио лидера радикала Воjислава Шешеља у Србиjу, а када му се ниjе свидело његово понашање у Србиjи сада тражи да се врати и тешка болест му више не представља никакав разлог.

 

На констатациjу новинара да jе на данашњем рочишту разматрано питање троjе радикала, а не њиховог лидера, Селаковић jе одговорио да они нису пред Хашким трибуналом због криволова већ управо због Шешеља.

 

Селаковић jе истакао да Влада Србиjе сарађуjе и да ће наставити да сарађуjе са Хагом, али да инсистира да се у тоj сарадњи саслуша њен став о сваком важном питању, а не да се ућуткуjе, да се њеном представнику не дозвољава да заврши реченицу и да се према њему понаша осионо и бахато, jер то онда представља поступање према држави Србиjи.

 

«У оваквоj ситуациjи када се Србиjи забрањуjе да изнесе своjе виђење ситуациjе и свог става поступаћемо у складу са нашим законским обавезама, али ћемо на првом месту чувати своj национални интерес», рекао jе он истичући да jе то добробит грађана Србиjе.

 

Према његовим речима, за Владу Србиjе од приоритетне важности jе самопоштовање коjе jе ова влада успела да врати Србиjи.

 

На питање новинара да ли ће и како Србиjа поступати по налогу Tрибунала и да ли ће обавештавати о свим предузетим мерама Tрибунал, Селаковић jе одговорио да jе то и до сада чињено, али да о томе не може да говори jер jе то поверљива преписка.

 

На данашњем рочишту пред Хашким трибуналом председаваjући судског већа ниjе дозволио представанику Србиjе Саши Oбрадовићу да изложи коjе мере jе предузела Србиjа поводом захтева за хапшењем троjе чланова СРС Вjерице Радете, Петра Jоjића и Jова Oстоjића.

 

Судско веће jе наложило да се они под хитно ухапсе, изруче и да се сваке две недеље Tрибуналу доставља детаљан извештаj о поступању по том налогу.

 

Захтев за њихово хапшење и изручење поднет jе Србиjи у jануару 2015. због оптужби да су ометали поступак против лидера СРС Воjислава Шешеља застрашуjући сведоке.

 

(Танјуг)

Тагови: ; ;