Изјаве америчког државног секретара Џона Керија о томе да у Сирији руском кривицом гину цивили је неодговорна и није подржана чињеницама, изјавила је званични представник руског Министарства спољних послова РФ, Марија Захарова.

 

4183664

 

«Изјављивати тако нешто без икаквих доказа је неприхватљиво, истакла је Захарова. Као и увек, без икаквих доказа, снимака, прецизних информација које би потврдиле такве изјаве.»

 

«Стално иступамо са предлогом пред америчким колегама по питању сарадње по војној линији да би се уклонили евентуални проблеми и да би ефикасно дејствовали на територији Сирије у борби против тероризма. Одговор који смо добили је свима већ познат.»

 

Поред тога, према Захаровој, руска страна је у више наврата предложила америчким партнерима «да се разјасни питање ко кога бомбардује, ко кога напада, где су позиције «Исламске државе».

 

«До сада нисмо чули никакве јасне одговоре и, што је најважније, нисмо видели конкретне акције. Све то се дешава зато што Сједињене Државе доследно избегавају конкретне кораке на координацији.»

 

 

 

На дневном реду састанка у Минхену

 

На састанку Међународне групе за подршку Сирије у Минхену 11. фебруара, руска страна ће указати на неприхватљивост предуслова од стране опозиције, изјавила је Захарова.

 

Према њеним речима, учесници скупа «разговараће о колективним напорима за решавање проблема који су приморали специјалног изасланика генералног секретара УН о Сирији Стафана де Мистуру да паузира «разговоре између представника опозиције и Дамаска до 25. фебруара».

 

Руска делегација намерава да се држи принципа да делегација опозиције Врховног преговарачког одбора не сме да даје предуслове за успостављање међусиријског дијалога у Женеви по Резолуцији 2254.»

 

«Не мање важан задатак који ће стајати испред учесника састанка је да се реши проблем учешћа Курда у разговорима у Женеви. Уверени смо да сиријска курдска партија «Демократски савез» која контролише више од 15 одсто територије Сирије и ефикасно се опире «ИД» не може бити остављена изван оквира Женевског процеса, и недопустиво је ускратити им право да учествују у одређивању будућности њихове земље», — рекла је Захарова.

 

Она је рекла да ће се «на састанку у Минхену расправљати о прекиду ватре у Сирији и обезбеђивању приступа хуманитарне помоћи блокираним и неприступачним местима и градовима».

 

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, уочи Конференције о безбедности 11. фебруара, би требало да се састане у Минхену са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини и државним секретаром САД Џоном Керијем, додала је Захарова.

 

Она је рекла да је такође планиран састанак Лаврова и шефа кинеског министарства спољних послова у Минхену.

 

Речено је да се 12. фебруара, «на маргинама» Минхенске конференције «Лавров може састати са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, генералним директором Међународне агенције за нуклеарну енергију — Јукијом Аманом и са колегама из других земаља.»

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;