Почетком априла Абхазија ће једнострано отказати безвизни режим за грађане земаља чије Владе нису признале њену независност.

 

У закону «О поступку изласка из Републике Абхазије и уласка у Републику Абхазију», који ступа на снагу 1 априла, постоји велики број иновација. Према једној од њих, у Абхазију ће без виза моћи да дођу само грађани земаља које су признале независност земље и са којима је закључен споразум о међусобном безвизном режиму», цитирао је изјаву председника Парламента Абхазије Валерија Бганбе агенција ТАСС.

 

676px-Georgia,_Ossetia,_Russia_and_Abkhazia_sr.svg

 

Према његовим речима, увођење виза ће ојачати миграциону контролу у земљи. До сада су руски грађани могли путовати на своју црноморску обалу и одатле се враћати кући, а грађани других земаља боравити у земљи годинама без икакве контроле.

 

У овом тренутку, Министарство спољних послова. Министарство унутрашњих послова и државна Миграциона служба припремају регулаторни оквир који ће омогућити увођење визног режима и одговарајућу контролу на граници.

 

1 априла ступа на снагу и закон «О правном статусу страних држављана у Републици Абхазији». На овом документу је рађено око осам година.

 

«Један од чланова овог закона, а реч је о миграционој картици, ступа на снагу 1 јануара 2018 године. До тада ће гранични прелаз Абхазије бити опремљен најсавременијом опремом», рекао је Бганба.

 

Споразум о безвизном режиму са Абхазијијом су до сада потписале и ратификовале Руска Федерација и Република Никарагва, захваљујући чему ће сви туристи из ове две земље без ограничења моћи да летују у Републици Абхазији.

 

Један број земаља је потписао споразум, али он још није ратификован.

 

Ката

Тагови: ;