Најмање седамдесеторо деце из Босне и Херцеговине у протекле две године одвели су у Сирију њихови родитељи који су тамо отишли да би се прикључили терористичким организацијама попут Исламске државе, објавила је ТВ Федерације БиХ.

 

bihsirija

 

У емисији под називом «Мрежа» у уторак су објављени подаци како је међу стотинама радикалних исламиста из БиХ у Сирију од 2014. отишло и 29 брачних парова који су на тај пут без повратка повели и децу међу којом је било и девојчица старих тек три године.

 

Као доказ приказани су бројни снимци наоружаних особа у маскирним униформама у пустињском пејзажу за које је наведено како се боре у Сирији, а пореклом су из БиХ, пренела је Хина.

 

Неки од њих појавили су се на снимцима на којима на босанском језику позивају муслимане из БиХ да им се придруже у џихаду, а особа идентификована као Мехдин Делић уз то је тражила од истомиšшљеника да у БиХ спроводе самоубилачке нападе и убијају невернике.

 

Својеврсни «рекордер» који је у сиријски пакао заједно са супругом с којом се шеријатски венчао одвео деветоро деце је Мухарем Џинић.

 

Он је пре одласка у Сирију био припадник заједнице радикалних исламиста у селу Ошве.

 

ФТВ као друго по значају средиште за регрутовање припадника Исламске државе из БиХ наводи село Горња Маоча код Брчког, али тој терористичкој организацији су се придруживале и особе из места попут Ливна или Какња.

 

Знатан број мушкараца који су отишли у Сирију тамо је и погинуо, а нема никаквих података шта се након тога догодило с њиховом децом, наводи ФТВ.

 

 

 

(РТС)

Тагови: ; ;