«За прва три квартала 2015 године, промет француских трговаца је опао за скоро 42% у односу на исти период 2014 године», изјавио је руски амбасадор у Француској Александар Орлов.

 

«Увођење анти-руских санкција и контрамера Руске Федерације може коштати Француску неколико милијарди евра и 160 000 радних места», рекао је у интервјуу за РИА Новости руски амбасадор у Француској.

 

francuska-ruska-ambasada-1

 

«Увођење санкција Русији и руске контрамере ће несумњиво довести до значајног губитка француске привреде. Штета у свињарству је око 100 милиона евра, у производњи воћа и поврћа 50 милиона евра, млечних производа више од 109 милиона евра. Укупни губици француске привреде би могли достићи неколико милијарди евра и довести до гашења 160 000 радних места», рекао је Орлов.

 

Дипломата је приметио да санкције нису једини разлог за тако нагли пад, већ на њега знатно утичу и ниже цене сировина и енергије.

 

«Највећа препрека су санкције у финансијском сектору и ускраћивање француском бизнису могућност добијања кредита за финансирање пројеката у Русији. Осим тога, француске банке се, због забринутости да их САД не санкционишу, често не усуђују да подрже привреду у областима које су под санкцијама. Заједно са нашим француским партнерима смо у потрази за начинима који би минимизирали ова ограничења», казао је Орлов.

 

Ката

Тагови: ; ;