Информације од локалног становништва и Народне милиције специјално за Новински фронт (Информације се ажурирају а време је московско-2 сата испред средњеевропског)

 

днр лнр

 

21:48

 

Током вечери и ноћи наставља се кршење примирја од стране кијевских снага. Напада се околина Доњецка, највише Спартак и подручје аеродрома. Становништво Маринке и Красногорловке такође саопштавају да се у тим подручјима чују повремене детонације.

 

Током поподнева украјински нацисти напали су село Свободное и том приликом рањен је један цивил, становник овог села.

 

17:10

 

Према саопштењу Министарства одбране ДНР током протекла 24 часа украјинска страна је 27 пута прекршила режим примирја и 128 пута напала територију ДНР. У околини Доњецка напали су Петровски рејон, Жабуњку, Волво центар, Спартак и подручје градског аеродрома. Током напада коришћено је и тешко наоружање. У околини Горловке нападали су подручја Широке Балке и Зајцева. На југу републике опет су нападали Коминтерново. Током сукоба један цивил је погинуо.

 

Према информацијама Војске ДНР сукоби између украјинске војске и добровољачких и плаћеничких батаљона се настављују. Тако је у околини Новотроицка МУП Украјине нападнут од стране нацистичких батаљона. Губици се још утврђују. Разлог сукоба је био успостављање контроле над пунктовима, и осталим објектима у насељима који се налазе у близини линије разграничења.

 

 

 

16:25

 

Према саопштењу Народне милиције ЛНР 28 бригада украјинске војске самовољно је заузела школу и дечији вртић у насељу Червоњи Жовтењ у подручју Станице Луганске, недалеко од линије разграничења. У том насељу украјински војници се сваки дан напијају, а онда насумице пуцају из лаког наоружања. Становништво се плаши да изађе из кућа а многи не укључују ни светло у кућама како не би били на мети пијаних украјинских војника.

 

Према информацијама Народне милиције у насељу Лобачево које се налази под окупацијом Кијева дошло је јутрос око 05:00 до пуцњаве између украјинске војске и нациста из «Десног сектора». Као резултат овог сукоба у насељу је оштећен гасовод.

 

Украјинска војска наставља са окрутним понашањем према сопственим војницима. Без њихове сагласности потписују им уговоре на 5 година фалсификујући документа. Осим тога у појединим насељима украјинска војска у појединим насељима позива на присилну мобилизацију претећи да ће онима који се сакрију или побегну у иностранство мобилисати жене.

 

Према саопштењу очевидаца приликом јутрошње експлозије аутобуса на украјинском пункту «Новомихајловка» повређено је минимум 10 људи док је оштећено 15 аутомобила.

 

 

 

12:18

 

У 9:45 у Доњецку су се чуле експлозије са југозападне стране. Према информацијама од становништва Красногорловке од 08:00 до 11:45 чуло се неколико експлозија. Експлозије су се чуле и у Маринки и Докучевску.

 

«Аутобус који је превозио цивиле јутрос око 09:00 наишао је на мину на украјинском контролном пункту «Новомихајловка» који се налази на линији разграничења између ДНР и остатка Доњецке области који се налази под окупацијом Кијева. Као резултат експлозије аутобуса дошло је до оштећења и једног приватног аутомобила у коме је била једна трочлана породица муж, жена и дете. Муж је повређен у врат и пребачен је у градску болницу у Петровском рејону Доњецка а жена и дете су задобили контузије. Саобраћај на тој деоници пута је прекинут а украјинска страна одбила је да пружи прву помоћ жртви»- саопштио је извор Новинског фронта.

 

Током ноћи кијевски окупатори су поново гранатирали село Коминтерново које се налази на југу ДНР у близини Мариупоља. Због гранатирања цивилно становништво је читаву ноћ било по подрумима и склоништима. У овом моменту нема информација о погинулим и рањеним.

 

Синоћ од 23:00 до 01:00 трајао је напад из окупираног насеља Пески на Жабичево и Волво центар. Током напада оштећене су две фасаде на зградама у Жабичеву.

 

Јуче је око 4 сата трајао напад на Петровски рејон Доњецка. Током напада један цивил је погинуо од гранате, а од последица напада у појединим деловима насеља је оштећен гасовод.

 

Синоћ око 19:24 ситуација у Доњецку је била напета. У више делова града чуле су се детонације. Украјинска војска је нападала Петровски рејон тешким наоружањем забрањеним споразумом из Минска. Укронацисти су у том периоду гађали и насеље Спартак.

 

Синоћ су украјински нацисти нападали и подручја у околини Горловке. Нападана је Широка Балка насеље југозападно од града као и Зајцево које се налази северозападно од града. Ситуација се смирила око 22:30