Двадесет година од егзодуса Срба из Сарајева биће обележено 12. марта у Бијељини.

 

Од ове, а и наредних година, биће организовано сећање на те догађаје у намери да се жртва сарајевских Срба никада не заборави, истакли су чланови Организационог одбора ове манифестације чији је покровитељ председник Републике Српске Милорад Додик.

 

Организатори манифестације најавили су да ће 12. марта литургију у манастиру Свете Петке служити патријарх српски Ириниј. Припрема се и академски програм у којем ће, између осталих, учествовати Рајко Петров Ного и Матија Бећковић, а биће приказан и дугомтеражни документарни филм Драгана Елчића.

 

Стотину двадесет хиљада Срба са подручја Сарајева напустило је своја огњишта ради очувања Републике Српске, а то је жртва која не сме да се заборави, истакли су чланови Организационог одбора манифестације «20 година од егзодуса сарајевских Срба».

 

Миленко Зупур, председник Организационог одбора, истакао је да су Срби из Сарајева тада оставили све што су имали, а са собом понели само своје мртве.

 

Слике егзодуса не бледе ни после две деценије, истако је редитељ Драган Елчић чији ће дугометражни докумантарни филм о егзодусу бити премијерно приказан.

 

Највећи број избеглих српских породица са подручја Сарајева населио се на подручју епархије зворничко-тузланске. У знак сећања на ту жртву, 12. марта у манастиру Свете Петке у Бијељини литургију ће служити патријарх српски Иринеј.

 

Завршница овог програма чији је медијски покровитељ РТРС, биће академија у којој ће учествовати песници Рајко Петров Ного и Матија Бећковић, оркестар и хор са композитором Светиславом Божићем, као и прваци балета Народног позоришта Београд.

 

 

РТРС

Тагови: