„САД покушавају да се «играју» са Пољацима, прибалтичким народима, Румунима и Турцима да би биле сигурне да неће доћи до приближавања неких кључних чланица НАТО, као што су Француска и Немачка, са Русијом“, изјавио је бивши амерички дипломата Џим Џатрас.

 

„Јачање присуства НАТО у источној Европи има за циљ да се спречи приближавање Западне Европе и Русије“, рекао је у интервјуу за РТ бивши амерички дипломата Џим Џатрас, а преносе РИА Новости.

 

download

 

Према његовим речима, НАТО намерно потенцира такозвану руску претњу да би се приближили Пољској и балтичким земљама. Ово се углавном дешава да би се Немачка и Француска налазиле по страни и да не би ступиле у контакт са Москвом.

 

«Амерички напори да се «играју» са Пољацима, прибалтичким народима, Румунима и Турцима су усмерени ка томе да се спречи приближавање неких кључних чланица НАТО, као што су Француска и Немачка, са Русијом», рекао је Џатрас.

 

Ек-дипломата сматра да су то «глупе игре» и да само воде у ескалацију тензија са Русијом, било да је у питању размештање војника по Источној Европи или дефинитивно стационирање војске. Бивши амерички дипломата је сигуран да на тај начин НАТО покушава да «оправда своје постојање».

 

Одговарајући на питање новинара да ли је изјава Столтенберга о томе да НАТО нема непријатељске намере према Русији знак приближавања компромисном решењу, бивши дипломата је рекао: «Како бисмо се ми осећали да нам неко постави интерконтиненталне снаге на границу? САД не би умириле речи: «У реду је, ми не намеравамо да претимо.»
„Такве гаранције не значе апсолутно ништа».

 

Ката

Тагови: