Савет ЕУ је дао Грчкој три месеца да отклони неправилности у спровођењу Шенгенског споразума. У супротном ће државе чланице моћи да затворе границу са Грчком на период до две године, јавља ТАСС.

maxresdefault

 

Крајем јануара је европски Комесар за евро и социјални дијалог Валдис Домбровскис изјавио: «Европска комисија је закључила да Грчка озбиљно занемарује своје дужности и да постоје озбиљни недостаци у заштити спољних граница».

 

Савет се сложио да Грчка озбиљно нарушава Шенгенски споразум и нуди Грчкој документ са мерама за решавање ових недостатака. У документу се наглашава да Атина има три месеца од ступања на снагу препорука Савета ЕУ да реши проблем. У случају да јој то не пође за руком, Европска комисија задржава право да примени члан 26 Шенгенског кодекса. У складу са њим, државе чланице ће моћи да затворе границу са Атином на период до две године.

 

Од почетка миграције кризе, готово све земље ЕУ су оптужиле Грчку да је у великој мери крива за садашњу ситуацију. Према лидерима заједнице држава, Атина никада у потпуности није испоштовала своје обавезе да заштити границу, на шта је обавезује Шенгенски споразум. Грчка, заузврат, негира кривицу тврдећи да је контрола на њеним границама у складу са свим стандардима ЕУ.

 

Ката

Тагови: ; ; ;