Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић рекао је да су приликом недавног боравка скупштинске делегације у Сједињеним Америчким Државама започети договори о укључивању америчких компанија у снабдевање Србије гасом преко гасног терминала на острву Крк у Хрватској.

 

Владимир Маринковић

 

Владимир Маринковић је истакао да ови договори САД и Србије, као и план Владе Србије о прављењу гасне конекције са Бугарском и Грчком о допремању гаса и том рутом, обезбеђују енергетску стабилност земље, односно да Србија више не зависи само од једног добављача, преноси Радио-телевизија Војводине.

 

Каже да је у разговору делегације Скупштине Србије са конгресменом Имануелом Поом из Тексаса, где је смештена већина нафтних и гасних компанија у Америци, речно да су спремни да помогну и да Србија има отворена врата.

 

«То нам је потврђено и у Стејт департменту, где нам је речено да имају намеру да се побољшају капацитети гасног терминала на острву Крк у Хрватској, те да се направи интерконекција са Хрватском и да Србија амерички гас добавља преко тог терминала», прецизирао је Маринковић.

 

Додао је да су паралелно у току и договори за прављење гасне конекције са Бугарском и Грчком за допремање гаса и том рутом.

 

Према његовим речима, уз енергетску стабилност, што је за Србију од стратешког значаја, на овај начин Србија би могла да набавља веома јефтин амерички гас.

 

«Морамо да искористимо ту прилику, постоји спремност наших партнера из САД да нам помогну и дају подршку за то, чиме би се обезбедио и развој региона, а овај пројекат конекције са Хрватском, уз економски развој допринео би и јачању добросуседских односа и помирења у региону», оценио је Маринковић.

 

Додаје да су односи Србије и Хрватске кључни за стабилност овог региона, и каже да Србија ту може да се позиционира као економски лидер региона.

 

Најавио је да ће Србију у јуну посетити делегација америчких привредника који су заинтересовани за улагања у хемијску и металну индустрију, као и информационе технологије.

 

 

 

(РТС)

Тагови: ; ; ; ;