Саопштење Евроазијског форума новинара:

 

Евроазијски форум новинара (ЕФН) од Владе Републике Србије очекује одговор на питање: хоће ли НАТО, у случају да Предлог закона о потврђивању Споразума Владе Србије и НАТО о сарадњи у области логистичке подршке буде усвојен у Народној скупштини, имати право да упада у српске редакције и хоће ли припадници овог војног савеза пред српским судовима одговарати у случају насиља над српским новинарима, с обзиром да се напади на новинаре у Србији третирају једнако као напади на службена лица?

 

308CF54B-C9A7-4C6F-85AF-F57AE6EFEE1E_mw1024_s_n

 

Од медијске коалиције, чију већину чине новинарска и медијска удружења која примају обилне донације из НАТО земаља, очекујемо да искажу став по овим питањима. Подсећамо да поменути предлог закона даје могућност припадницима НАТО да, на њихов захтев, приступе свим српским државним и приватним објектима у којима се ради. Евроазијски форум новинара сматра да се ова одредба предлога закона може односити и на српске редакције, односно медије.

 

Стога ЕФН сматра да је поменути предлог закона у најмању руку споран са становништа медијских слобода и новинарске професије. Подсећамо да предлог закона омогућава припадницима НАТО право неопходног слободног пролаза и приступа кроз читаву Србију, док ће се улазак у забрањене безбедносне зоне усаглашавати са надлежним српским органима. Особље НАТО у Србији уживаће дипломатски имунитет и биће ослобођено плаћања пореза и царина, моћи ће да увози опрему и уговара набавку робе, услуга и грађевинске радове без оптерећења.

Тагови: ; ;