Руски премијер Дмитриј Медведев оценио је на конференцији о безбедности у Минхену да су односи Русије и Запада ушли у период «новог хладног рата».

 

700ht_Md

 

«Можемо јасно да кажемо: ушли смо у нови период хладног рата», рекао је Медведев .

 

Према његовом мишљењу, одсуство дијалога између западних земаља и Русије, укључујући и глобална питања, је абнормално а проблем у комуникацији признају сви – и Русија и Запад. Политика НАТО према Русији је «непријатељска и затворена».

 

«Стицање поверења је тешко, али морамо да почнемо. Наши ставови се разликују али се не разликују као пре 40 година када је у Европи постојао зид».

 

Он је рекао да се понекад пита да ли је 2016. или живимо у 1962. години.

 

„Пред полазак на конференцији састао сам се са председником Владимиром Путином, размотрили смо његов говор са конференције у Минхену из 2007. године. Он је тгада говорио да идеолошки стереотипи, двоструки стандарди у међународним односима неће помоћи да се смањи затегнутост у међународним односима, него да ситуацију само појачавају, а светска заједница има све мање могућности за доношење важних политичких одлука“, рекао је Медведев.

 

Он се упитао да ли су оцене тада изречене биле прејаке и сувише песимистичне.

 

„Нажалост морам да приметим да је данас ситуација много озбиљнија. Развој догађаја од 2007. године наовамо показао се далеко драматичнијим. Велике јединствене Европе нема, као што је није ни било, наше привреде, све економије генерално расту врло споро. Заоштрили су се конфликти у земљама Блиског истока и Северне Африке, дошло је мигрантског колапса. Односи између ЕУ и Русије покварени су, у Украјии се води грађански рат“, нагласио је премијер.

 

Медведев је такође рекао да, уколико ситуација у Сирији и на другим жариштима не буде нормализована, постоји опасност да тероризам постане «нова врста рата» у који ће бити увучен читав свет.

 

Само редовна сарадња између Русије и САД може да води ка нормализацији ситуације у Сирији, рекао је Медведев.

 

Агенције

Тагови: ; ; ; ; ;