Мештани Гораждевца поставили су обновљени споменик жртвама НАТО бомбардовања и двојици дечака страдалих на Бистрици, који је био на мети непознатих особа, два пута током прошле године.

 

Obnovljen spomenik

 

Фотографије постављања споменика објавили су локални медији који наводе да нико од локалних представника није желео да говори о обнови споменика, а ни да наведе ко га је обновио, преноси КиМ радио.

 

Споменик жртвама НАТО бомбардовања и дечацима Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу, убијеним када су непознате особе из аутоматског оружја пуцале на групу српске деце док су се купала на Бистрици, порушен је 7. децембра.

 

Исте ноћи пуцано је на кућу једног Србина и запаљена су два аутомобила.

 

Почетком јула, у серији напада на повратнике у Клини и инцидената у Гораждевцу, непознате особе бациле су Молотовљев коктел на то спомен облежје.

 

По оцени Епархије рашко-призренске, која је једина реаговала, тако је нанет додатни бол породицама које су изгубиле ближње у време рата и у масакру на Бистрици 2003. године.

 

Председник Српске листе Слaвко Симић обећао је у децембру након другог напада да ће управо ова листа обновити порушени споменик.

 

Ово место су након тог напада посетили званичници и Београда и Приштине.

 

У селу је након напада постављен видео-надзор. Пројекат је финансирала Канцеларија за заједнице при косовској влади.

 

 

РТС

Тагови: