Основни суд у Пећи подигао је оптужницу против 14 Срба из Клине који се терете за тешко кривично дело ратног злочина почињеног током 1999. године на Косову и за њима је расписана потерница.

kosovojesrbija

Осумњичени Срби су из региона Пећи, а потерница за њима је достављена свим полицијским станицама на Косову, укључујући косовске прелазе и аеродром у Приштини, јавља Радио Контакт плус из Косовске Митровице.

 

Суд у Пећи је ову одлуку донео у сарадњи са косовским специјалним тужиоцем за ратне злочине, а кривично дело које се осумњиченим Србима ставља на терет кажњиво је вишегодишњим затвором.

 

Један број осумњичених је по полицијским оперативним сазнањима ван Косова, док се за друге осумњичене не зна пребивалиште, наводи се у потерници која је достављена косовској полицији од стране суда а у коју је Радио Контакт плус имао увид.

 

Неки од Срба за којима је расписана потерница налазе се у иностранству.

 

Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је Танјугу да косовско Специјално тужилаштво, које има надлежност када су у питању ратни злочини, има много предмета у којима се Срби гоне за ратни злочин и да овај случај из Пећи то потврђује.

 

Суд је кривична дела квалификовао као кривично дело ратног злочина из члана 152. косовског кривичног закона који је на снагу ступио 1. јануара 2013. године.

 

Међутим, Пантовић указује на то да се ратни злочин може извршити само током рата, а да су ови извршени 1999. године.

 

«Овде долази у обзир само примена Кривичног закона СРЈ а не косовског који је рестриктивнији много», рекао је Пантовић.

 

Додаје да није изненађен.

 

«Имамо и ђаковачку групу од 15 лица за којима постоји потерница. Наилази један период у којем ћемо се суочити са малом лавином таквих кривичних поступака», рекао је Пантовић.

 

 

(РТС)

Тагови: ; ;