Вишеградска група, коју чине Мађарска, Пољска, Чешка и Словачка, намерава да помогне Македонији да затвори границу са Грчком, како би на тај начин такозвана «балканска рута» постала недоступна за избеглице.

 

Лајчак

 

Управо о томе ће чланице Вишеградске четворке разговарати на састанку у понедељак, преноси Шпигл.

 

«Све док не постоји заједничка европска стратегија, легитимно је да државе на балканској рути заштите своје границе, а ми ћемо им у томе помоћи «, рекао је словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак за Шпигл.

 

При томе се, пише немачки недељник, четири источноевропске земље отворено супротстављају плану немачке канцеларке Ангеле Меркел да реши избегличку кризу уз помоћ Турске.

 

Лајчак каже да не жели конфронтацију са Меркеловом, али да је погрешно препустити Турској да решава проблеме Европљана.

 

И идеја немачке канцеларке да се контингенти избеглица преузму из Турске и распореде унутар Европске уније, наилази на отпор у Источној Европи.

 

«Контингенти само подстичу миграцију», критиковао је Лајчак.

 

Притисак на Меркелову расте и унутар немачке владајуће коалиције тако да су социјалдемократе већ тражили затварање Балканске руте.

 

«Онај ко у Европи жели да одржи отворене границе, мора да буде у могућности и да их затвори», рекао је Аксел Шерфер, заменик председника фракције СПД у Бундестагу.

 

 

(РТС)

Тагови: ; ; ; ;