Почела да саобраћају прва четири од укупно 27 нових возова купљених из руског кредита. Два на релацији од Београда до Вршца, а по један до Зрењанина и од овог града ка Кикинди

 

еко возови

 

НОВИ дизелмоторни возови требало би ускоро коначно да «отерају» у пензију шинобусе старе и више од пет деценија. Прва четири воза, од 27 композиција које су купљене из руског кредита, од јуче саобраћају српским пругама.

У једном од њих јуче се, од Београда до Вршца, провозала и министарка саобраћаја, грађевине и инфраструктуре, Зорана Михајловић, у друштву Александра Чепурина, амбасадора Русије и првог потпредседника «Руских железница» Александра Мишарина.

 

«Четири воза су укључена у саобраћај и то два на релацији Београд «Дунав станица» — Вршац, и по један на деоници Зрењанин-Кикинда и Зрењанин-Београд. Лепо је путовати новим, удобним и чистим возом. Циљ наше владе је да имамо рехабилитоване пруге, да их се не постидимо и да желимо да се возимо железницом. А задатак нам је да станичне зграде буду чисте, да се возови одржавају и, пре свега, да стижу на време.

 

Министарка је напоменула да је тренутно просечна брзина возова 45 километара на сат и да је циљ да се у наредних пет година у целој Србији подигне на 120 километара на сат. Предвиђено је да до краја 2016. руска фирма «Метровагонмаш» допреми још 20 возова, док ће још три стићи у 2017. години.

 

 

НОВОСТИ