Патријарх московски и целе Русије Кирил и римски папа Фрањо састали су се вечерас око 20:30  на међународном аеродрому Хавана на Куби. Ово је био први сусрет поглавара Руске православне цркве и римског папе након раскола православне и католочке цркве 1054 године.

 

Papa-i-Patrijarh-2

Москва 13 февруар ИНТЕРФАКС РУ. Први, у историји сусрет патријарха московског и целе Русије Кирила и римског папе Фрања одржан је вечерас на Куби. Састанак је трајао око 2 сата и већи део састанка одржан је иза затворених врата. Након завршетка састанка двојица поглавара потписала су заједничку декларацију која ће бити објављена на руском и италијанском језику.

 

«Данас ове две цркве могу да раде по целом свету»- рекао је патријарх Кирил.

 

«Данас смо разговарали о више иницијатива за које сматрам да их можемо заједнички реализовати»- рекао је папа Фрања истичући да се током разговора осетило «присуство Светог духа». Према његовим речима Куба и даље може бити центар дијалога православне и католичке цркве.

 

У заједничком саопштењу патријарх и папа су позвали међународну заједницу да заштите хришћане у разним земљама где су угљетавани а посебно на Блиском истоку.

 

У декларацији су се осврнули и на питања брака и породице и изјаснили се против еутаназије и абортуса.

 

«Ми нисмо ривали ми смо браћа и дужни смо позвати и православце и католике у целом свету да науче да живе заједно у миру, љубави и слози једни са другима«- наводи се у саопштењу.

 

На крају сусрета патријарх и папа су разменили и симболичне поклоне. Патријарх је папи поклонио Казанску икону  богородице и своју књигу «Слобода и одговорност» на шпанском језику, а папа заузват део моштију свеца Кирила и чашу за причест.

 

 

ИНТЕРФАКС РУ

 

Тагови: ; ;