Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић да се јавно заложи да се покрене медијска кампања у Хрватској против говора мржње и рехабилитације усташтва.

 

линта

 

Он је такође позвао да надлежне иституције у Хрватској почну да санкцонишу појединце и групе које шире говор мржње и величају усташки покрет, да се укину пензије за усташе и друге припаднике хрватске војске из Другог светског рата, као и да се у школама забрани употреба уџбеника у којима се велича усташки покрет и поричу злочини над Србима.

 

Како се наводи изјави за јавност, Линта је позвао Грабар Китаровић и да се спроведе Уставни закон о правима националних мањина усвојен далеке 2002. године који гарантује употребу ћирилице у јавном животу и да се казне припадници хрватске војске и полиције који су починили злочине над српским цивилима и заробљеницима током 1990-их година.

 

Линта је одбацио као неистиниту и смешну тврдњу хрватске председнице у њеном одговору Милораду Пуповцу да је Хрватска држава за пример у заштити права националних и верских мањина на европском и свјетском нивоу.

 

«Није довољно да хрватска председница декларативно с времена на време осуђује говор мржње и употребу усташког поздрава ‘За дом спремни’ већ су потребне конкретне мере», истиче се у саопштењу.

 

 

РТРС

Тагови: ;