Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг одбацио је јуче наводе руског премијера Дмитрија Медведева да је Алијанса поново распламсала „хладни рат“.

 

NATO Secretary General Jens Stoltenberg

НАТО не тражи конфронтацију и не желимо нови „хладни рат“, али морамо да одговоримо на нагомилавање руских војних снага, чему сведочимо последњих неколико година“, рекао је први човек Северноатлантске алијансе.

 

Руски премијер Дмитриј Медведев оценио је на конференцији о безбедности у Минхену да су односи Русије и Запада ушли у период «новог хладног рата».

 

Можемо јасно да кажемо: ушли смо у нови период хладног рата, рекао је Медведев.

 

Велике јединствене Европе нема, као што је није ни било, наше привреде, све економије генерално расту врло споро. Заоштрили су се конфликти у земљама Блиског истока и Северне Африке, дошло је мигрантског колапса. Односи између ЕУ и Русије покварени су, у Украјии се води грађански рат“, нагласио је премијер.

 

НАТО у последње време изводи више војних маневара у земљама које граниче са Русијом, у којима, такође, стационира своје мултинационалне снаге и опрему, а Алијанса је основала снаге за брзу реакцију.

 

Столтенберг је, међутим, указао на то да НАТО наставља политички дијалог са Русијом и додао да је са шефом руске дипломатије јуче разговарао о могућности одржавања састанка Савета за сарадњу НАТО и Русије.

 

Агенције

 

Тагови: ; ; ;