Кључни проблеми Европе су економска стагнација, масовни прилив избеглица и бројне несугласице унутар чланица Европске уније, пише амерички лист «Forin polisi».

 

путин

 

Лист наводи да за ЕУ није кључни проблем симпатије Москве према овим или оним политичким снагама у Европи.

 

«Недавна саопштења америчких и европских медија о томе да Русија подржава десне радикалне партије у Европи са циљем да доведе до пропасти Европске уније суштински су неистините јер мешају узроке и последице», пише «Форин полиси».

 

Москва није крива за то што низ европских партија има проруску позицију, а главни кривац за то је Европска унија са својим погрешним прорачунима.

 

«Ако Европска унија пропадне, Кремљ ц́е се можда обрадовати. Али кривица за ту катастрофу лежац́е на Бриселу, а не на Москви», наводи аутор текста Скот Рендиц.

 

Према мишљењу Рендица, логички проблем европских политичара, који Русију криве за мешање у унутрашње послове Европске уније, јесте у томе што они мешају узроке с последицама.

 

Разлог за то што европски политичари све чешц́е скрец́у пажњу на „руску подршку“ јесте у томе што је Европа преплављена проблемима које је изазвало њено руководство.

 

Међу тим проблемима су, наводи аутор, економска стагнација, масовни прилив избеглица и несугласице међу члановима ЕУ у читавом низу питања.

 

Позицију Русије, наставља аутор, такође је лако схватити јер дејства Запада, у последње две деценије усмерена на гушење посткомунистичких држава, «нису била нимало боља».

 

Проблеме Европске уније изазвали су, пре свега, потези политичара из Брисела, а не Москва, чији интерес нико није успео ни да аргументује, закључује Рендиц.

 

 

БЛИЦ