Западни политичари ћуте о сукобима у турском Курдистану између снага безбедности и Курда, јер Европа зависи од Турске по питању проблема миграната, а САД желе да наставе да користе војну базу «Инжирлик», сматра турска посланица у Парламенту и копредседник Уније курдских невладиних организација «Конгрес демократског друштва» Селма Ирмак.

 

cats

 

«На жалост, међународна заједница гледа равнодушно на ове догађаје. Турска уцењује Европу помоћу миграната са Блиског истока. САД такође ћуте јер имају заједничке интересе са Турском. На пример, САД желе да наставе да користе Инжирлик аеродром. Дакле, такође ћуте. Турска војска у таквој ситуацији постаје само бахатија“, рекла је заменица турског Парламента.

 

У међувремену, ситуација у турском Курдистану је «веома тешка», каже она.

 

«Тенкови су ушли у центар града, и у току је тешко артиљеријско гранатирање. Брутално се крше људска права. Уништене су куће, станови. Гину деца, жене, старци, обични пролазници на улици. Овако никада није било», рекла је Селма Ирмак.

 

«Али и отпор Курда је променио свој карактер. Раније су се герилци борили у планинама, а не у центру града. Сада се рат води у центру града», признала је она.

 

Ката

Тагови: ; ;