Дводневни приступни разговори Црне Горе и НАТО-а су завршени данас у Бриселу, саопштено је из Министарства вањских послова и европских интеграција, а преносе «Вијести».

 

нато

 

Како су појаснили из МВПЕИ, разговори представљају почетак процеса који следи након позива за чланство упућеног Црној Гори 2. децембра прошле године.

 

Наводи се да је, током разговора, Црна Гора прихватила све обавезе које произилазе из чланства, чиме су створени услови за наставак процеса уласка у НАТО. На састанку је било речи и о реформама које ће Црна Гора спроводити у наредном периоду, с посебним акцентом на владавину права и подршку јавног мњења.

 

“С наше стране, поновљено је да ће Црна Гора пођеднако посвећено и несмањеним интензитетом наставити да ради у овом правцу”, казали су из МВПЕИ.

 

У складу са планом приступања Црне Горе НАТО-у, наредни корак биће потписивање Приступног протокола, након чега ће започети процес његове ратификације од чланица НАТО-а. Истовремено, Црна Гора у својству позване земље почеће да присуствује свим састанцима НАТО-а.

 

У име НАТО-а, разговоре је водио помоћник генералног секретара Алијансе за политичка питања и безбедносну полтику, Трасивулос Тери Стаматопулос, а црногорску делегацију, коју су чинилли представници ресорних институција, предводила је шеф Мисије Црне Горе при НАТО-у, Драгана Радуловић.

 

Подсећамо да су земље чланице НАТО-а 2. децембра донеле одлуку да започну преговоре о приступању Црне Горе алијанси. Без обзира на масовне протесте народа, Црна Гора може постати чланица НАТО-а. На Варшавском самиту алијансе, на пролеће ове године, очекује се нова формализација о њеном приступању.

Тагови: ; ; ;