У нападима на покрајне Идлиб и Алеп на северу Сирије, у понедељак је погинуло 50 особа, међу којима и шесторо деце, што је био повод за ескалацију међусобних оптужби Турске и Русије за ратне злочине и нападе на сиријску територију.

 

Анкара је оптужила Москву да је кривац за «очигледан ратни злочин» који је почињен у ракетном нападу на пет здравствених установа и две школе у близини турско-сиријске границе, а турско Министарство спољних послова затражило је да Русија одмах прекине нападе или ће уследити «веће и озбиљније последице».

 

108530137956c253ea49469244082724_v4_big

УНИЦЕФ је саопштио да су гађане 4 болнице, а напад на болнице се третира као ратни злочин. Бомбардоване су и две школе, при чему је погинуло шесторо деце.

САД и Француска су осудиле смртоносне нападе на цивилне циљеве и затражиле хитну обуставу свих напада на цивиле и омогућавање доставе хуманитарне помоћи становништву на подручјима захваћеним ратом.

Русија је у уторак одговорила на оптужбе, затраживши расправу у Савету безбедности УН о турском бомбардовању Сирије.

Москва је изразила забринутост због турских напада на Курде близу сиријско-турске границе у северној покрајини Алеп.

 

«Руско министарство дубоко је забринуто због турске употребе силе против сиријске територије», поручио је један руски дипломата у електронској поруци осталим члановима Савета безбедности УН.

 

Ката

Тагови: