У Москви је отворена двестота станица метроа — „Саларево“. Градоначелник Москве Сергеј Собјанин је присуствовао церемонији отварања и том приликом је обећао да ће се престонички метро ширити и у наредним годинама.

Многи кажу да је најлепши на свету. Пореде га са музејима и подземним дворцима, а због своје величанствености привлачи и огроман број туриста. Чак 44 станице Московског метроа имају статус културног наслеђа.

met 1

Специфичан је због своје грандиозности и лепоте и представља право ремек–дело људске креативности у градитељству. Један је од симбола Москве и Русије.

Прошле године московски метро је прославио јубилеј — 80 година рада.

 

Метро у бројкама

Од 15. маја 1935. године, када је отворена прва метро линија, московски метро је превезао 145 милијарди путника. Данас има 12 линија, чија дужина премашује 327 километара, а шири се и даље.

Према плановима градских власти, до 2020. године у Москви ће бити изграђено још 78 станица, а дужина подземне железнице биће повећана за више од 160 км.

met 2

По интензивности кретања, поузданости и обиму превоза путника московски метро заузима прво место у свету. Данас кроз ову подземну железницу дневно прође осам до девет милиона људи, што је више од броја људи које превезу метрои у Лондону и Њујорку заједно. Дневни рекорд је постигнут је 25. децембра 2014. године када је због обилног снега у Москви метро користило скоро 10 милиона путника — тачније 9.715.635.

У том подземном граду запослено је скоро 46 000 људи.

Најдужа линија московског метроа је Арбатско–Покровска и износи 45,1 километар, а најкраћа је Каховска линија — 3,3 километара.

Сваког дана московском подземном железницом прође око 10 500 возова, просечном брзином од је 41,24 километара на сат.

Најдужи ескалатор (126 метара) се налази на метро станици Парк културе.

Током путовања метроом, путник у просеку пређе 14,43 километра.

Ката

Тагови: ;