Српски живаљ који је смогао снаге да се врати у Возућу, код Завидовића, поново мета напада комшија. Раније су им обијали куће, одводили воду са имања, а ових дана су посекли 30 кубика храстове шуме.

 

rs-kradjama_620x0

 

Наиме, почетком прошле недеље у засеоку Јеличићи, у близини средњовековног манастира Света Тројица у Возући, лопови су посекли 30 кубика храстове шуме у власништву Срба из тог и околних села.

 

«Мештанки Милки Павловић исекли су 15 стабала храста, Анђелку Гајићу девет, Борису Савићу шест, Новици Тодоровићу два и још 18 стабала Србима из других села који имају шуму у власништву на том подручју» — написали су из Завичајног удружења Завидовићана са седиштем у Добоју начелнику општине Завидовићи Суаду Омерашевићу и Федералној управи полиције, а писма протеста ће бити прослеђена и на адресе међународних организација у БиХ.

 

Председник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић (на слици) истиче да су пропали сви ранији покушаји да о проблему повратника разговарају са локалним властима у овом месту и кантоналним у Зеници.

 

ОБЕШТЕЋЕЊЕ
Из Удружења су најавили да ће организовано убудуће код локалних и власти ФБиХ инсистирати на обештећењу оних који су опљачкани или нападнути.

 

Како је и овог пута изостала брза реакција да се, према његовим тврдњама, познати али званично неидентификовани починиоци казне, Благојевић сматра да се тиме настављају континуирани притисци на малобројне Србе повратнике у ФБиХ.

 

— То је својеврсна брана масовнијем повратку некадашњих становника Срба на своја вековна огњишта. Раније су обијане куће Слободана и Момира Симића, Госпе Панић, Раденка и Јефте Благојевић, Милете Лазића, Лобуда Матичића и других домаћина, натеривана крда дивљих свиња у Предраге — пренео нам је огрочење Благојевић.

 

Поред тога, власти Завидовића и Зеничко-добојског кантона не реагују на пријаве када домицилни и досељени Бошњаци без знања и дозволе Срба одводе воду са њихових имања до својих кућа, као што је случај у Цвјетовинама.
 

НОВОСТИ

Тагови: ;