Русија се на међународној арени осећа све самоувереније јер себе поново доживљава као силу равну Западу, и по политичком утицају и по војној моћи – оценио је Huffington post.

Истовремено је оценио да Русија за то има све разлоге јер је успела да модернизује армију и усаврши своје наоружање толико да је у неким областима чак претекла САД.

Ruska-vojska-594x330

 

„Мада амерички рејтинзи показују да је Русија на другом месту по војној моћи, односно да је после САД, и да тренутно има мањи војни буџет, ти рејтинзи не узимају у обзир један важан фактор – перспективност развоја војне индустрије. Јер, док Москва показује изванредно високи темпо раста у тој области, амерички генерали морају да „смањују гас“ јер је председник САД Барак Обама већ изјавио да је бурни развој наоружања за његову земљу остао у прошлости“.

 

Најпознатији светски интернет-лист у истом тексту наглашава да је Русија по количинским показатељима већ превазишла САД. Навео је податке независне америчке организације“Arms Control“ да Русија има око 7700 нуклеарних глава, а САД – 7100. Такође: да Русија има 15 398 тенкова, а САД 8848.

Huffington post овоме додаје да „многи ескперти“ сматрају да Русија данас располаже „најсавременијим типовима оружја“ и да су зато времена првог рата у Персијском заливу, када су америчке „паметне бомбе“ и невидљиви ловци остављали утисак, остала у прошлости.

Текст се завршава проценом: „Војно-технолошка надмоћ Запада пролази. То потврђују и експертски закључци Међународног института за стратешке студије (IISS) у Лондону. Независно од тога да ли се ради о беспилотним летелицама, крстарећим ракетама или сајбер ратовању, Русија је већ корак испред САД“.

Ката

Тагови: ; ; ;