Најсмртоноснији напад у новијој турској историји одиграо се у близини главног улаза железничке станице у четврти Улус, у главном граду Турске. Аналитичари сматрају да иза напада стоје или Исламска држава или турски националисти, који се противе Курдистанској радничкој партији

Најмање 86 особа је погинуло, док је скоро 200 повређено у две експлозије у Анкари, непосредно пред почетак про-курдског скупа, организованог у циљу промоције помирења између Турске и Курдистанске радничке партије.

Tan2016-2-17_22131137_0

Најсмртоноснији напад у новијој турској историји одиграо се у близини главног улаза железничке станице у четврти Улус, у главном граду Турске, а претпоставља се да је намера била да се изазове што већи број жртава међу учесницима скупа, који су организовале представници радничких и грађанских група.

Званичници страхују да би трагичан биланс могао да буде много већи. Аналитичари сматрају да иза напада највероватније стоје или екстремистичка група која себе назива «исламска држава» или турски националисти, који се противе Курдистанској радничкој партији.

Неки, за сада непотврђени, извори помињу Сиријца који је у Турску доспео као мигрант.

 

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је осудио експлозије као «гнусан напад на јединство и мир у земљи» и најавио да ће отказати све своје састанке у наредна три дана како би се усредсредио на безбедносне изазове са којима се Турска суочава.

 

Премијер Ахмет Давутоглу позвао је на јединство и акцију против тероризма и затражио да се прогласи тродневна жалост.

Ката

Тагови: ; ;