У Холандији је покренута жестока информативна кампања пред референдум о придружењу Украине ЕУ, који ће се одржати за мање од два месеца, 6 априла.

Против придруживања је, у Холандији популарна, партија евроскептика, која се генерално противи ЕУ. Поред тога, водећи емитер у земљи се спрема да сними серијал о корупцији украинских олигарха и Европске комисије. Филм ће да покаже да је чланство Украине у ЕУ плаћено прљавим новцем.

1155x510-amsterdam-6-16615

Филм ће, према мишљењу стручњака, окренути против Украине још више Холанђана. «Сценарио за серију је написао познати холандски колумниста и противник придруживања Леон де Винтер», каже Александар Снидалов, активиста украинске дијаспоре у Холандији.

Пилот епизода ће вероватно да се емитује пре референдума. Међутим, Снидалов сумња да ће филм имати значајан утицај на јавно мњење. «Да је то био циљ, био би приказан на телевизији. Разлог може бити прозаичан — холандски продуценти желе да зараде на тему Украине док је актуелна», сугерише Снидалов.

Други активисти, у међувремену, припремају аргументе «за» удруживање. На пример, за Украину лобира Либерална партија коју финансира амерички инвеститор и финансијер Џорџ Сорош. Недавно им је за ову кампању донирао 200 000 евра.

Ката

Тагови: ; ; ;