Украинци су поново укључени у скандал у Холандији, што је нови ударац за ЕУ пре референдума који треба да се одржи у тој земљи.

 

Владимир Корнилов:

 

Погледајте насловну страну данашњих новина NRC. Главни прича се односи на лажну шему која укључује неколико десетина становника западне Украине. Они долазе у Холандију са туристичком визом, подносе захтев за азил, а онда се са добијених 3450 евра опуштено врате кућама са новцем европских пореских обвезника.

 

12742294_10205858450247728_3451980069732309862_n

 

Како је откривена шема? Међународна организација за миграције је скренула пажњу холандских власти на нагли пораст захтева Украинаца да добију «накнаду». Током целе 2015 године је било поднето 58 апликација, а у јануару ове године их је већ 64! То је, према МОМ, јасан показатељ да постоји могућност да постоји лажна шема. Украина је доспела на врх по броју апликаната. Поређења ради, Ирачани су поднели 52 таквих пријава, Авганистанци 17, а Руси — читаву једну!

 

Лавовски део украинских апликација подносе становници Ивано-Франковског региона. Холанђани су започели истрагу. Једно од решења проблема је искључивање Ивано-Франковског региона из ове шеме. Наивно! Они не знају да Украинац из те области за један дан може постати грађанин Кијева и Лвива.

 

У новинама јасно пише да ће овај скандал утицати на резултате референдума. Истовремено се жале на чињеницу како Украинци лако добијају туристичку визу у ЕУ преко Пољске. Хехе, а заборавили су да кажу читаоцима да је у плану увођење безвизног режима са Украином!

 

Ката

Тагови: ; ;