Србија не може преузети на себе све економске и социјалне последице кризе изазване грешкама европских и западних политика, рекао је амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић.

 

мигранти

 

Ако Хрватска буде депортовала мигранте Србија ће их вратити у земље одакле су и дошли, рекао је српски амбасадор у Москви Славенко Терзић гостујући у емисији «Руске службе новости».

 

«Последње изјаве наших политичара то говоре»- додао је он.

 

«Тренутно се говори о томе да ће вечина европских земаља да враћа део избеглица, Аустрија, Хрватска… Србија је изразила спремност да учествује у решавању овог проблема али не може сама на себе преузети све економске и социјалне последице»- рекао је Терзић.

 

Према његовим речима Србија ће поштовати међународне правила у вези избеглица али је неопходно решавати узроке ових проблема а то је разарање Сирије, Либије, Ирака и других Блискоисточних земаља.

 

«Ми имамо и на граници са Македонијом и широм Србије хуманитарне центре који збрињавају мигранте али ми нисмо у могућности да примимо толику количину људи»- рекао је амбасадор.

 

Он је рекао да проблеми миграната утичу на Балкан као и ситуација на Блиском истоку и односи Русије и Турске.

 

«Прошле године кроз Србију је прошло око 600 хиљада миграната. Није било ни једног инцидента али је то био велики изазов за Европу а посебно за земље ЕУ. И Европска унија на тај изазов није одреаговала на одговарајући начин»- рекао је он.

 

«Европа је касно схватила опасност радикалног ислама. Многе европске и западне земље су подржавале, и даље подржавају радикални ислам у Босни и на Косову. Они тек сад виде последице те политике»- рекао је српски амбасадор у Русији.

 

 

РУСНОВОСТИ РУ

Тагови: