Турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који месецима покушава да добије зелено светло Америке за копнену инвазију на Сирију, после експлозије у Анкари у којој је страдало 28 људи и убиства седморице војника у нападу на војну колону код Дијарбекира, изјавио је да ће Турска да настави да се бори против тероризма унутар и земље и иза границе.

 

564400_021910c1_f

 

Шлагворт му је дао премијер Ахмед Давутоглу који је као одговорног за масакре означио сиријског председника Башара ал Асада. Давутоглу је изјавио да је сиријски режим директно одговоран за напад у Анкари, у којем 61 особа рањена, осим што је погинуло њих најмање 28. Он је упозорио Русију да не користи курдску провладини оружану формацију у Сирији против Турске.

 

Према речима Давутоглуа, девет особа ухапшено је због напада у Анкари. Починилац бомбашког напада у Анкари идентификован је као припадник сиријске курдске формације коју Турска оптужује да сарађује са побуњеницима забрањене Радничке партије Курдистана.

 

Провладини медији јављају да је реч о Салиху Неџар, који је у Турску ушао из Сирије, а идентификован је на основу отисака прстију који су узети приликом преласка границе. Ауто који је експлодирао у Анкари надомак генералштаба, Парламента и других владиних зграда, изнајмио је пре две недеље у Измиру. При том, експлозија се догодила када је поред минираног аутомобила прошао војни минибус, па је међу жртвама 26 турских војника.

 

«Напад у Анкари показао је да су они терористи и Турска очекује сарадњу савезника у борби против те групе», рекао је Премијер турске Владе која се с председником Ердоганом претходних недеља сукобила ис Америком, јер је одбила да Курде сврста међу терористе из страха да ће се они потпуно окренути Русији.

 

Давутоглу тврди да су напад у Анкари извели припадници терористичке организације из Турске са курдским борцем из Сирије. Он је додао да ће Турска наставити да гранатира позиције Курда у Сирији.

 

Турска војска у знак одмазде извела је ваздушне нападе на положаје Курда који се боре против «исламске државе» у северном Ираку.

 

Ката

Тагови: ;