Служио као склониште и породилиште

У ратним годинама метро је служио као склониште. Каганович је 15. октобра 1941. године, када је немачка војска стигла близу Москве, лично наредио да се возови и опрема уклоне, а да се метро припреми за уништење, као стратешки важан објекат. На срећу, до вечери је наредба била повучена.

met 4

Затворен је само на један дан, следећег јутра, 16. октобра 1941. године, када је завладала паника после одлуке „О евакуацији престонице СССР–а“. То је једини дан током свог постојања да московски метро није радио.

У метроу су била склоништа, па чак и породилиште, у којем је током рата рођено 217 беба.

Разлог градње дубоког дела подземне железнице има везе са почетком Хладног рата. Било је планирано да те станице служе као склониште у случају нуклеарног напада. Тада је изграђена најдубља станица целог метроа — Парк победе (84 м).

 

Стаљинова шољица кафе

У послератним годинама, московски метро се гранао, а тада је изграђена је и кружна линија („каљцеваја“), која има облик прстена и повезује све остале линије у дужини од 20 км. Она је једина која не води ка центру града.

За изградњу кружне линије и данас постоји легенда, која каже да је идеја о тој линији дошла приликом представљања читавог плана о метроу Стаљину.

Након што су га архитекте упитали да ли је задовољан планом он је наводно на средину мапе ставио шољу кафе и изашао. На том месту је остала мрља од кафе у облику круга, а архитекте су то схватиле као знак од генија и прионули на изградњу кружне линије. Та прича се наравно може приписати Стаљиновом култу личности, али ипак кружна линија је на свим картама метроа обојена браон бојом.

Својевремено је такође била изложена теорија о томе да 12 станица кружне линије представљају 12 знакова зодијака и да је основа саме схеме метроа астролошка карта грофа Јакова Брјуса, којом се у своје време одушевљавао Стаљин.

Ката

Тагови: ;